قدرتمند ترین ناو جنگی خلیج فارس: سلاح ایتالیایی نیروی دریایی قطر
ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی بود که بحران دیپلماتیک قطر به وقوع پیوست. برخی کشور های عربی به رهبری عربستان سعودی اقدام به قطع رابطه و بستن مرز های خود به روی قطر کردند. قطر که با بحران مهمی روبرو شده بود دست به توسعه نیرو های نظامی خود با شتاب بسیار بالا زد. در اوت سال ۲۰۱۷ (دو ماه بعد) قطر قرار دادی به ارزش پنج میلیارد دلار را با کمپانی کشتی سازی ایتالیایی فینکانتیری (Fincantieri) به امضا رساند. چهار میلیارد دلار از این قرارداد شامل چهار ناو دفاع هوایی، دو شناور گشت دریایی و یک ناو بالگرد بر با وظیفه دفاع هوایی بود و یک میلیارد دلار دیگر برای موشک های این ناو ها بود.

مقدمه
ناو کوروت (corvette) کلاس الزبارة (Al Zubarah) یا نام دیگر آن کلاس دوحه، یک شناور چند منظوره، اما با وظیفه تخصصی دفاع هوایی است. الزباره نام منطقه و قلعه ای تاریخی در شمال قطر و در لغت به معنای سرزمین مرتفع و شنی است. صنایع کشتی سازی فینکانتیری به سفارش قطر ساخت چهار فروند ناو از این كلاس را در سال ۲۰۱۸ آغاز کرد و اولین فروند را در ۲۰۲۱ به نیروی دریایی قطر تحویل داد.

مشخصات عمومی ناو کلاس الزبارة:
این ناو ۳۲۵۰ تن وزن و ۱۰۷ متر طول دارد. قوای پیشران، چهار موتور دیزلی است که قدرت آن ها از طریق سیستم انتقال قدرت به دو محور و پروانه ها رسانده می شوند. حداکثر سرعت ناو ۵۲ کیلومتر بر ساعت است. و برد آن با سرعت ۲۷ کیلومتر بر ساعت به ۶۵۰۰ کیلومتر می رسد. الزبارة ۹۸ نفر خدمه و ۲۱ روز مداومت ماموریت دارد.

تسلیحات ناو کلاس الزبارة:
توپ سینه : OTO 76/62 mm Super Rapido: توپ اصلی ناو ، توپ خوشنام OTO 76 است که در ناو های زیادی بکار رفته است. این توپ توانایی شلیک ۱۲۰ گلوله بر دقیقه را داراست. ۸۰ گلوله توپ دارد که بسته به نوع گلوله می تواند اهداف را تا ۴۰ کیلومتری هدف قرار دهد.
پرتابگر عمودی A-50: این ناو مجهز به دو مجموعه هشتایی (۲×۴) ، در مجموع ۱۶ و پرتابگر عمودی A-50 است. این پرتابگر ها مجهز به موشک پدافند هوایی Aster-30 هستند. این موشک بیش از ۱۲۰ کیلومتر برد دارد و با اهدافی تا ارتفاع ۲۰ کیلومتر می تواند درگیر شود. توانایی هدف قرار دادن جنگنده ها ، پهپاد ها ، موشک های کروز ضد کشتی و تهاجم زمینی و همچنین موشک های بالستیک را داراست.
موشک ضد کشتی Exocet MM40 Block 3: این ناو ایتالیایی مجهز به ۸ موشک ضد کشتی اگزوست بلاک ۳ فرانسوی است. این موشک مادون صوت بوده و تا ۲۰۰ کیلومتر برد دارد، در ارتفاع بسیار پایین پرواز می کند و با سر جنگی بیش از ۱۵۰ کیلوگرمی برای هر شناوری تهدید بزرگ محسوب می شود.
سامانه دفاع نزدیک RAM Block 2: بر روی آشیانه بالگرد این ناو یک سامانه دفاع نزدیک رم قرار دارد که وظیفه دفاع از ناو مقابل موشک های ضد کشتی را دارد. این سامانه ۲۱ موشک حمل میکند که ۲ ماخ سرعت و ۱۰ کیلومتر برد دارد.
توپ Leonardo Marlin-WS 30 mm: در هر طرف ناو های کلاس الزبارة یک توپ ریموت کنترل با نرخ آتش ۲۰۰ گلوله بر دقیقه و برد ۳.۵ کیلومتر قرار دارد. که توانایی درگیری با اهداف را دارند.
این ناو یک آشیانه بالگرد با توانایی پذیرش بالگرد NH-90 دارد. این بالگرد یک بالگرد چند منظوره است که توانایی مجهز شدن به اژدر برای عملیات ضد زیردریایی و انجام عملیات های جستجو و ویژه را دارد. همچنین توانایی حمل ۲۰ سرباز و رسیدن به سرعت ۲۷۰ کیلومتر بر ساعت را دارد.
تجهیزات راداری و سنسور های ناو کلاس الزبارة:
رادار Leonardo Grand Kronos Naval: این رادار که در بالاترین قسمت دکل ناو داخل رادوم (پوشش) کروی قرار دارد، نقش اصلی را در شناسایی و درگیری با اهداف هوایی ایفا می کند. این رادار آرایه فازی فعال باند C تا ۳۰۰ کیلومتر برد دارد و توانایی رهگیری تا ۳۰۰ هدف به طور همزمان را دارد. این رادار که با سرعت ۶۰ دور در دقیقه می چرخد بخشی از سیستم دفاع هوایی ناو است.
سیستم مدیریت نبرد ATHENA: یک مجموعه ارتباطی جامع شامل سیستم های ارتباط رادیویی ایمن، پیوندهای داده تاکتیکی (لینک11، 16، JREAP) و ارتباطات ماهوارهای که حسگر های آن در مکان های مختلف روی دکل ناو قرار گرفته و ارتباط بین آن ها توسط سیستم مدیریت نبرد هماهنگ می شود.
سامانه جستجو و رهگیری فروسرخ SASS: دو مجموعه نظارت و ردیابی Leonardo SASS که به ترتیب در بالای پل و سمت راست سازه آشیانه قرار گرفته است. این سامانه توانایی کشف اهداف هوایی و دریایی را به صورت ۳۶۰ درجه و به صورت فرو سرخ دارد.
سیستمهای RESM/CESM توسعه داده شده Eltronica با آنتنهایی که عمدتاً روی دکل اصلی و در سمت چپ آشیانه قرار دارند، مشابه ناو های نیروی دریایی ایتالیا. این تجهیزات وظیفه جنگ الکترونیک را بر عهده دارند.
سامانه کنترل آتش توپ اصلی NA-30S Mk 2: سامانه کنترل آتش Leonardo NA-30S Mk 2 که بر فراز پل ناو قرار دارد. وظیفه کنترل آتش توپ اصلی ناو را دارد و به دو صورت راداری و فروسرخ و راداری در دو باند X و Ka فعالیت می کند و میتواند توپ را علیه اهداف هوایی و زمینی هدایت کند.
سامانه کنترل آتش توپ های مارلین Leonardo Medusa Mk4B: هدایت دو توپ ثانویه مارلین ، بر عهده این سامانه است. این سامانه با برد ۳۰۰ تا ۲۰۰۰ متر و مجموعه سنسور های الکترواپتیک و فروسرخ اهداف را شناسایی می کند و از هم تشخیص می دهد.
مجموعه سامانه های مقابله با تهدیدات زیر سطحی
پرتابگرهای اهداف کاذب Lacroix Defence Sylena در بالای پل ناو قرار دارد و پرتابگرهای اهداف کاذب ضد اژدر لئوناردو در هر طرف کشتی در میان کشتی قرار دارند. این پرتابگر ها بخشی از مجموعه هشدار اژدر، ردیابی و فریب شامل یک سامانه تشخیص اژدر یدککش با نام Leonardo Black Snake است. این کشتی همچنین مجهز به یک سونار ثابت در دماغه با نام Thesan است که توسط لئوناردو برای کشف مین های دریایی و اژدر های دشمن ارائه شده است.
ناو های کلاس الزبارة مجموعه ای کامل از تواناترین سیستم های الکترونیکی و تسلیحات موثر اروپايي است. این ناو با وظیفه تخصصی دفاع هوایی و توانایی درگیری با موشک های بالستیک، تا حدودی می تواند ضعف پدافند قطر را به علت عمق استراتژیک کم پوشش بدهد، و با توجه به اینکه این سامانه پدافند هوایی مبتنی بر دریا است مزایای بیشتری را نسبت به سامانه زمین پایه در اختیار این سامانه قرار می دهد. اين يكي از مجموعه اقدامات قطري ها براي توسعه توان پدافندي خود چه در مقابل ايران و چه در مقابل عربستان سعودي كه در حال توسعه برنامه موشكي بومي است، بشمار مي رود.
نیروی دریایی قطر در مجموع به ۴ ناو از این کلاس مجهز خواهد شد که توانایی قابل توجهی به آن خواهد داد. در نهایت ناو های کلاس الزباره نسبت به مابقی ناو های فعلی کشور های منطقه خلیج فارس یعنی ایران و باقی کشور های حاشیه این خلیج از مجموعه ای بسیار کامل و موثر تری از تسلیحات بهره می برد و بخش مهمی از توانایی رزمی ارتش قطر خواهد بود.
منابع :
Navalnews.com
electronics.leonardo.com
fincantieri.com